Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Elegancka-przystawka-jablkowo-kozio-kacza

Elegancka przystawka jabłkowo-kozio-kacza

Szalenie wytworna przystawka z gatunku "verrines", czyli małych dań podawanych w kieliszkach lub innych szklanych małych formach. Jest to bardzo prosty sposób na podanie gościom czegoś skromnego i nieskomplikowanego w elegancki i imponujący sposób.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 plasterków wędzonej kaczej piersi (magret fumé)
2 spore jabłka
oliwa z oliwek
4 łyżki kremowej śmietanki
100 g zwartego koziego twarogu (typu Soignon)

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
6 plasterków piersi kaczki kładziemy na blaszce i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy, aż mięso będzie przyrumienione i chrupkie (jakieś 20 minut, ale trzeba sprawdzać). Wyjmujemy z pieca, osączamy z tłuszczu i studzimy.
Jabłka myjemy, obieramy, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy w kostkę.
Na sporej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy jabłka i smażymy, aż się lekko przyrumienią. Zdejmujemy z patelni i studzimy.
Śmietankę wlewamy do garnuszka i podgrzewamy do wrzenia. Dodajemy pokruszony ser i mieszamy, na maleńkim ogniu, aż się rozpuści i powstanie gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy odrobinę oliwy, mieszamy i studzimy.
Pozostałe plasterki kaczej piersi kroimy w cienkie paseczki.
Do 6 ładnych kieliszków lub szklaneczek wkładamy naprzemiennie nieco koziego kremu, jabłek i pasków mięsa, starając się zrobić to względnie estetycznie.
Dekorujemy upieczonymi plasterkami kaczej piersi i podajemy z małymi łyżeczkami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024