Tym razem kiszona kapusta z zielonymi winogronami i winem - doskonała do wypieczonej na chrupiąco kaczki, kotlecików cielęcych, a nawet smażonej białej ryby.
Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Elegancka bawarska kapustka - Opis przyrzÄ…dzania:
W ciężkim rondlu rozgrzewamy olej z cukrem, mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i rozluźniamy widelcem. Wkładamy kapustę na olej z cukrem i smażymy chwileczkę, mieszając, żeby się zagrzała.
Wlewamy szklankę wody i wino - w tym przypadku może być półwytrawne, lekka słodycz kapuście nawet dobrze zrobi - i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i dusimy kapustę mniej więcej pół godziny.
Jeśli bardzo nam się chce, lub też nadciąga na obiad szczególnie wymagająca teściowa, obieramy winogrona ze skórki - w tym celu zanurzamy je na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i małym nożykiem ostrożnie pozbawiamy owoce skórki. Jeśli teściowej nie widać na horyzoncie, winogrona po prostu myjemy.
Kiedy kapusta będzie już ugotowana, rondel odkrywamy, ogień zwiększamy i redukujemy nieco płyn w garnku. Doprawiamy do smaku solą (pewnie nie trzeba, ale kto wie) i sporą ilością pieprzu, wkładamy winogrona i podgrzewamy jeszcze kilka minut.
Podajemy dobrze ciepłą, do mięsa z knedlami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Elegancka bawarska kapustka: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |