Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Elegancka-bawarska-kapustka

Elegancka bawarska kapustka

Tym razem kiszona kapusta z zielonymi winogronami i winem - doskonała do wypieczonej na chrupiąco kaczki, kotlecików cielęcych, a nawet smażonej białej ryby.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Niemcy-Bawaria

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżki oleju słonecznikowego
łyżka cukru
750 g (3/4 kg) dobrej kiszonej kapusty
szklanka (1/4 litra) białego wina
125 g zielonych bezpestkowych winogron

Opis przyrządzania:
W ciężkim rondlu rozgrzewamy olej z cukrem, mieszając, aż cukier zacznie się karmelizować.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i rozluźniamy widelcem. Wkładamy kapustę na olej z cukrem i smażymy chwileczkę, mieszając, żeby się zagrzała.
Wlewamy szklankę wody i wino - w tym przypadku może być półwytrawne, lekka słodycz kapuście nawet dobrze zrobi - i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy i dusimy kapustę mniej więcej pół godziny.
Jeśli bardzo nam się chce, lub też nadciąga na obiad szczególnie wymagająca teściowa, obieramy winogrona ze skórki - w tym celu zanurzamy je na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i małym nożykiem ostrożnie pozbawiamy owoce skórki. Jeśli teściowej nie widać na horyzoncie, winogrona po prostu myjemy.
Kiedy kapusta będzie już ugotowana, rondel odkrywamy, ogień zwiększamy i redukujemy nieco płyn w garnku. Doprawiamy do smaku solą (pewnie nie trzeba, ale kto wie) i sporą ilością pieprzu, wkładamy winogrona i podgrzewamy jeszcze kilka minut.
Podajemy dobrze ciepłą, do mięsa z knedlami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024