W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Eggnogg

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Napój

Eggnogg

Drink i deser w jednym - ajerkoniak na ciepło, z małą zawartością alkoholu.

Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 3 surowe żółtka
  • 100 g cukru
  • 200 ml (niepeÅ‚na szklanka) kremowej Å›mietanki
  • 200 ml (niepeÅ‚na szklanka) mleka
  • okoÅ‚o100 ml koniaku
  • cynamon

Eggnogg - Opis przyrzÄ…dzania:

Żółtka i cukier ucieramy mikserem na puszysty krem. Śmietankę i mleko wlewamy do garnuszka i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do żółtek z cukrem, cały czas miksując. Dolewamy 100 ml (lub nieco więcej...) koniaku, mieszamy i przelewamy do szklaneczek. Z wierzchu posypujemy szczyptą mielonego cynamonu.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Eggnogg: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: