Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Eggnogg
Eggnogg
Drink i deser w jednym - ajerkoniak na ciepło, z małą zawartością alkoholu.
Rodzaj dania: Napój
Kraj pochodzenia: Kraje anglosaskie
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 surowe żółtka
100 g cukru
200 ml (niepełna szklanka) kremowej śmietanki
200 ml (niepełna szklanka) mleka
około100 ml koniaku
cynamon
Opis przyrządzania:
Żółtka i cukier ucieramy mikserem na puszysty krem. Śmietankę i mleko wlewamy do garnuszka i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do żółtek z cukrem, cały czas miksując. Dolewamy 100 ml (lub nieco więcej...) koniaku, mieszamy i przelewamy do szklaneczek. Z wierzchu posypujemy szczyptą mielonego cynamonu.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024