Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dziecinne-ciasteczka
Dziecinne ciasteczka
Bardzo dobre i bardzo łatwe kruche ciastka. Jeśli czystość w kuchni nie jest naszą obsesją, angażujemy dzieci zarówno do zagniatania ciasta, jak i do wycinania ciasteczek foremkami. Będzie sporo zamiatania i skrobania stołu, ale za to ile dobrej, wspólnej zabawy!
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Niemcy
Liczba porcji: około 50 sztuk
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
125 g masła o temperaturze pokojowej
250 g (ćwierć kilo) zwykłej mąki
75 g cukru
75 g gęstej kwaśnej śmietany
mąka do wałkowania
lukier i cukrowe ozdóbki
Opis przyrządzania:
Masło, mąkę, cukier, śmietanę i szczyptę soli wrzucamy do miski. Zagniatamy albo w maszynie kuchennej (typu KitchenAid) albo ręcznym mikserem z końcówkami do ciasta. Możemy również zagnieść ciasto w malakserze, tylko trzeba uważać, żeby nie miksować za długo - wyłączamy malakser, kiedy tylko ciasto utworzy kulę. Gładkie ciasto zawijamy w plastikową folię i wkładamy do lodówki na całą noc.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 2 blachy do ciasteczek wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wałkujemy po kawałku na grubość od 2 do 5 mm. Foremkami wycinamy, co nam do głowy przyjdzie, a w duszy gra. Wycięte ciasteczka kładziemy na blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku na złoty kolor - w zależności od grubości ciasta będzie to trwało 8-12 minut.
Upieczone ciastka studzimy, lukrujemy i ozdabiamy, czym popadnie.
Ciasteczka przechowujemy w szczelnym pudełku.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: doskonałe dla dzieci
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024