Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dzem-sos-z-pomidorow

Dżem-sos z pomidorów

Słodki i ostry zarazem, azjatycki w duchu sosik do maczania rozmaitych chrupiących kąsków - kawałków warzyw, tempury, smażonych ziemniaczków, krewetek itp. Można zrobić go wcześniej, bo dobrze się przechowuje.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 dojrzałych pomidorów typu Roma
2 czerwone papryczki chilli
4 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru o długości 5 cm
5 łyżek brązowego cukru
3 łyżki czerwonego octu winnego
2 łyżki sosu rybnego

Opis przyrządzania:
Pomidory myjemy i kroimy w kawałki.
Papryczki kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona i ogonki, myjemy i kroimy w kawałki.
Czosnek obieramy.
Imbir obieramy ze skórki i kroimy w kawałki.
Do malaksera lub blendera wkładamy pomidory, chilli, czosnek i imbir, dodajemy cukier, ocet i sos rybny i miksujemy, aż wszystko dobrze się posieka i wymiesza.
Przelewamy masę do garnka, dolewamy ciut wody i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy dżem (właściwie dżem to się smaży...) przez pół godziny, aż zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywierał do dna.
Zdejmujemy z ognia, studzimy i przekładamy do naczynia z przykrywką - żeby powierzchnia nie ciemniała. Trzymamy w lodówce.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024