Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dyniowy-kremik-z-gorgonzola

Dyniowy kremik z gorgonzolą

Bardzo smaczny flan o wspaniałym ciemnożółtym kolorze. Gorgonzola i włoskie orzechy zaostrzają delikatny smak dyni - taki kremik podajemy na ciepło lub letnio, z małą sałatką z gorzkawych liści endywii.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
masło do smarowania miseczek
500 g (1/2 kg) obranej dyni
6 jajek
100 ml kremowej śmietanki
100 g sera gorgonzola
garść wyłuskanych włoskich orzechów

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Smarujemy masłem 6 indywidualnych żaroodpornych miseczek.
Dynię kroimy w kawałki i gotujemy na parze przez 15 minut, aż będzie zupełnie miękka. Ugotowaną dynię rozgniatamy na gładkie piure, po czym przecieramy przez sitko.
Piure wlewamy na teflonowa patelnię i delikatnie podgrzewamy, mieszając, aż wyparuje możliwie dużo wody. Studzimy.
3 całe jajka i 3 żółtka (białka wlewamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce) mieszamy ze śmietanką, doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową. Dodajemy piure z dyni, sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. Mieszamy na gładki krem.
Gorgonzolę kroimy w małe kawałeczki i dodajemy do kremu.
Orzechy grubo siekamy.
Krem rozdzielamy sprawiedliwie między przygotowane miseczki i posypujemy orzechami.
Ustawiamy miseczki w głębokiej blaszce, a wokół nich wlewamy wrzącą wodę - tyle, żeby sięgała do połowy wysokości miseczek. Wstawiamy do piekarnika na 20-30 minut - krem powinien zastygnąć, a wierzch przyrumienić się ładnie.
Kremiki wyjmujemy z pieca i z wody, studzimy, aż będą ciepłe, a nawet letnie.
Podajemy ze świeżą bagietką i sałatą z sosem winegret.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024