Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dynia-z-Sycylii

Dynia z Sycylii

Słodko-kwaśna, lekko cynamonowa dynia o bizantyjskich korzeniach. Podajemy jako dodatek do bardziej tłustych kawałków mięsa, np kotletów jagnięcych lub karkówki z grilla. Bardziej oryginalnie - do pieczonej kaczki.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Włochy - Sycylia

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg dyni
ząbek czosnku
oliwa z oliwek
3 łyżki cukru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
garść listków świeżej mięty
1/2 szklanki (125 ml) białego octu winnego

Opis przyrządzania:
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy nasiona. Kroimy w plastry o grubości 1 cm. Czosnek obieramy, ale zostawiamy w całości. Na patelni rozgrzewamy 4-5 łyżek oliwy. Smażymy czosnek, aż się zarumieni ze wszystkich stron, po czym usuwamy (ja posypuję go solą i z przyjemnością zjadam, ale to już jak kto woli). Na patelnię kłądziemy plastry dyni i smażymy kilka minut na dość dużym ogniu, aż zacznie się rumienić, a po bokach nawet lekko przypalać. Zdejmujemy dynię z patelni i wylewamy oliwę. Wkładamy dynię z powrotem na patelnię i posypujemy cukrem. Oprószamy cynamonem i polewamy octem. 3/4 mięty siekamy i dodajemy do dyni. Patelnię przykrywamy i zostawiamy w spokoju, aż dynia wystygnie do temperatury pokojowej. Przekładamy dynię na półmisek, polewamy sosem (tym, co został na patelni) i dekorujemy pozostałą miętą.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024