Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dynia-pieczona-z-syropem-klonowym

Dynia pieczona z syropem klonowym

Kupiłam właśnie sporą butlę syropu klonowego (uwielbiam). Po sobotniej zupie z dyni mam w domu już tylko (?!) osiem dyń, ten przepis zatem będzie znakomity. Ja mam akurat spore dynie, będę musiała je pokroić w kawałki, ale najładniej wyglądają małe dynie o zielonej skórce i pomarańczowym miąższu - kroimy je poziomo na pół, wydrążamy i tak pieczemy. Świetne do Dziękczynnego indyka.

Rodzaj dania: Dodatek

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone/Kanada

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 nieduże dynie (patrz wstęp) lub kawałek zwykłej dyni i wadze do kilograma
4 łyżki masła
80 ml syropu klonowego

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Dynie - takie, jak na zdjęciu - kroimy poziomo na pół, wydłubujemy nasiona i włókna i układamy w żaroodpornym naczyniu skórą do dołu. Jeśli mamy zwykłą dynię, kroimy ją wraz ze skórą na podłużne kawałki, oczywiście usuwając pestki i włókna i wkładamy do żaroodpornego naczynia.
Masło topimy w małym rondelku. Roztopionym masłem smarujemy każdy kawałek dyni, zaś do tego, co zostanie, dolewamy syrop klonowy.
Wstawiamy dynię do piekarnika na 20 minut.
Masło z syropem stawiamy na malutkim ogniu i podgrzewamy, co jakiś czas mieszając.
Po 20 minutach smarujemy każdy kawałek dyni maślano-klonową miksturą solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Wstawiamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut, przy czym co kilka minut smarujemy dynię syropem.
Kiedy dynia będzie miękka, a syrop zacznie się karmelizować, danie jest gotowe.
Podajemy prosto z pieca, do pieczonego mięsa (lub pieczonej fety z tymiankiem, dla wegetarian - pyszności!).

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024