W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Duszone cukinie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Dodatek

Duszone cukinie

Proste, szybkie i znakomite! I pasują do wszystkiego...

Kraj pochodzenia: Grecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 nieduże cukinie
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • świeża mięta

Duszone cukinie - Opis przyrządzania:

Cukinie kroimy w półcentymetrowe krążki. Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cukinię i smażymy na średnim ogniu, aż cukinia będzie prawie miękka i zacznie się rumienić. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy posypaną siekaną świeżą miętą.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Duszone cukinie: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Duszone cukinie przepisy:

  • Młoda cukinia z parmezanem
    Sałatka na upalne dni, lekka i świeża w smaku. Podajemy ją do potraw o włoskim charakterze, jako część antipasti lub do wszelkich dań z grilla.
  • Jarzynka z cukinii we włoskim stylu
    Maleńkie cukinie duszone z gremolatą. Dobre do kurczaka lub białej ryby.
  • Piure z cukinii na ostro
    Ostre piure z gotowanej cukinii - doskonały dodatek do białego mięsa z grilla lub do ryby. Dobrze sprawdza się też w roli salsy, np. do quesadillas lub tacos.
  • Cukinia z sosem z anchois i kozim serem Cukinia z sosem z anchois i kozim serem
    Nadciąga zima, a w moich warzywkach ciągle, z uporem maniaka, pojawiają się cukinie. Najwyraźniej łatwo je wyhodować w systemie ekologicznym... Mam jednak to, co chciałam, czyli ciągłą konieczność wynajdywania nowych przepisów... Ta sałatka tutaj gromadzi w sobie moje ulubione elementy: grillowaną cukinię, anchois i kozi ser.
  • Linguine z cytryną i cukinią
    Połączenie cytryny i cukinii, czy to z ryżem, czy - jak w tym przepisie - z makaronem, zawsze się sprawdza. Coś jest w tych dwu składnikach, co doskonale ze sobą współgra. Lekkie letnie danie, które nie wymaga wiele pracy.




Podziel się linkiem:


Komentarze: