W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami

Naprawdę znakomite, leciutko pikantne, słodkie i słone jednocześnie, orzeszki pekanowe. Po raz pierwszy jadłam je jako element sałatki ze szpinaku (przepis wkrótce!), ale świetne są też jako zwykła pogryzka do drinków.

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 szklanki połówek orzechów pekanowych
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki proszku curry (dowolnego)
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli

Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Masło roztapiamy na patelence.
Pekany wsypujemy do miski, wlewamy masło i mieszamy.
W miseczce mieszamy cukier, imbir, curry, paprykę i sól, dodajemy do orzechów i starannie mieszamy.
Pekany wysypujemy na blaszkę - powinny leżeć jedną warstwą - i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10-13 minut, aż pekany się przyrumienią. Trzeba pilnować, bo łatwo się przypalają.
Wyjmujemy orzechy z pieca i studzimy.
Przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku, bo na świeżym powietrzu zwilgotnieją.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami przepisy:

  • Mufinki z cynamonową kruszonką
    Bardzo amerykańskie mufinki - świetne niedzielne śniadanie, ze szklanką mleka (dzieci) lub dobrej kawy (my).
  • Krem serowy z brandy
    Pikantny krem serowy używany do smarowania ciasteczek serowych lub jako dip do maczania warzyw - szczególnie łodyżek selera naciowego.
  • Sałatka z dzikiego ryżu z orzechami
    Smaczna sałatka, dobra jako dodatek do dań z grilla lub plastrów smażonego sera.
  • Sos żurawinowy z orzechami i kokosem
    Bardzo amerykański przepis na sos do mięsa - oczywiście przede wszystkim do indyka, ale może być i do dziczyzny, kaczki lub gęsi. Sos podajemy na ciepło lub zimno, w zależności od humoru i sytuacji za oknem. Jeśli nie zjemy wszystkiego od razu, wkładamy resztę do sterylnego słoika i przechowujemy w lodówce. Świetny przepis na Święta!
  • Muhammara
    Wspaniały przepis Claudii Roden. Muhammara jest pastą-sosem, podawanym albo na przystawkę z arabskim pieczywem albo jako dodatek do dań z grilla.


Podziel się linkiem:




Komentarze: