Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Doskonale-orzechy-pekanowe-z-przyprawami

Doskonałe orzechy pekanowe z przyprawami

Naprawdę znakomite, leciutko pikantne, słodkie i słone jednocześnie, orzeszki pekanowe. Po raz pierwszy jadłam je jako element sałatki ze szpinaku (przepis wkrótce!), ale świetne są też jako zwykła pogryzka do drinków.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 łyżki masła
1 i 1/2 szklanki połówek orzechów pekanowych
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki proszku curry (dowolnego)
1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wykładamy kawałkiem papieru do pieczenia.
Masło roztapiamy na patelence.
Pekany wsypujemy do miski, wlewamy masło i mieszamy.
W miseczce mieszamy cukier, imbir, curry, paprykę i sól, dodajemy do orzechów i starannie mieszamy.
Pekany wysypujemy na blaszkę - powinny leżeć jedną warstwą - i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 10-13 minut, aż pekany się przyrumienią. Trzeba pilnować, bo łatwo się przypalają.
Wyjmujemy orzechy z pieca i studzimy.
Przechowujemy w szczelnie zamykanym pudełku, bo na świeżym powietrzu zwilgotnieją.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024