Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorsz-z-rozmarynem

Dorsz z rozmarynem

Tradycyjnie przyrządza się w ten sposób dorsza solonego, ale ja jakoś nie mam do niego zaufania, poza tym niełatwo go dostać. Na szczęście zwykły dorsz sprawdza się znakomicie.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Włochy-Wenecja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g filetu z dorsza bez skóry
oliwa z oliwek
50 g miękiszu z chleba
5 gałązek rozmarynu
100 ml białego wytrawnego wina

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rybę myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy na 4 porcje, usuwając ewentualne ości. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Do malaksera wkładamy miękisz chleba, igły z 4 gałązek rozmarynu, trochę soli i pieprzu. Miksujemy, aż wszystkie składniki połączą się w rodzaj tartej bułki. Wysypujemy mieszankę na talerz i obtaczamy w niej porcje dorsza. Układamy rybę w przygotowanym naczyniu i skrapiamy wierzch oliwą. Wlewamy wino i wstawiamy do piekarnika na około pół godziny - sos powinien niemal całkiem wyparować, zaś z wierzchu danie powinno być ładnie przyrumienione. Ozdabiamy rybę pozostałym rozmarynem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024