Pieczona w całości ryba, przyprawiona w marokańskim duchu. Doskonała z kuskusem lub tabbouleh i pieczonymi pomidorami.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Dorada z kiszonÄ… cytrynÄ… - Opis przyrzÄ…dzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rybę skrobiemy i patroszymy (jeśli jest taka konieczność), płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Nacinamy wierzch ukośnie na głębokość 1/2 cm czterema równoległymi nacięciami. Ćwiartkę kiszonej cytryny kroimy na 4 paski i układamy je w nacięciach. Resztę cytryny drobno siekamy. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zmięknie - czyli jakieś 5-7 minut. Lekko solimy i dodajemy posiekaną cytrynę. Wykładamy cebulę na żaroodporny półmisek. Na wierzch kładziemy doradę, lekko solimy i - pardon - pieprzymy, oprószamy cynamonem i kminem. Polewamy łyżką-dwiema oliwy i wstawiamy do nagrzanego piekarnka na 20 minut. W czasie pieczenia ze 2 razy polewamy sosem, który się wytworzył. Podajemy prosto z piekarnika, z kuskusem lub tabbouleh.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: rybna
Kiedy przygotować Dorada z kiszoną cytryną: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |