Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorada-z-kiszona-cytryna

Dorada z kiszoną cytryną

Pieczona w całości ryba, przyprawiona w marokańskim duchu. Doskonała z kuskusem lub tabbouleh i pieczonymi pomidorami.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
dorada o wadze około 1
2 kg
1 kiszona cytryna (patrz przepis)
2 cebule
oliwa z oliwek
łyżeczka mielonego cynamonu
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Rybę skrobiemy i patroszymy (jeśli jest taka konieczność), płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Nacinamy wierzch ukośnie na głębokość 1/2 cm czterema równoległymi nacięciami. Ćwiartkę kiszonej cytryny kroimy na 4 paski i układamy je w nacięciach. Resztę cytryny drobno siekamy. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż zmięknie - czyli jakieś 5-7 minut. Lekko solimy i dodajemy posiekaną cytrynę. Wykładamy cebulę na żaroodporny półmisek. Na wierzch kładziemy doradę, lekko solimy i - pardon - pieprzymy, oprószamy cynamonem i kminem. Polewamy łyżką-dwiema oliwy i wstawiamy do nagrzanego piekarnka na 20 minut. W czasie pieczenia ze 2 razy polewamy sosem, który się wytworzył. Podajemy prosto z piekarnika, z kuskusem lub tabbouleh.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024