Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Domowy-kisiel-pomaranczowy-na-bogato

Domowy kisiel pomarańczowy (na bogato)

Sezon na pomarańcze właśnie się zaczął! Bardzo smaczny kisielek z kawałkami owoców, wzbogacony żółtkami i - ewentualnie - odrobiną likieru...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 duże pomarańcze
2 łyżki likieru Cointreau lub Grand Marnier (ewentualnie)
cytryna
150 g cukru
łyżeczka esencji waniliowej (nie olejku!)
40 g (mniej więcej 3 solidne łyżki) gładkiej mączki kukurydzianej
2 żółtka

Opis przyrządzania:
Pomarańcze szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Dwie z nich obieramy ze skórki i filetujemy, czyli bardzo ostrym nożem wykrawamy cząstki z pomiędzy dzielących je błon. Kawałki owoców polewamy likierem i odstawiamy na bok.
Z jednej z pozostałych pomarańczy ścinamy skórkę w cienkich i wąskich paskach, z obu zaś wyciskamy sok, zresztą z cytryny też.
Sok wlewamy do rondelka, dolewamy 200 ml (niepełną szklankę) wody i wsypujemy cukier. Dodajemy esencję waniliową. Stawiamy rondelek na ogniu i doprowadzamy sok do wrzenia, co jakiś czas mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
W tak zwanym międzyczasie rozprowadzamy mączkę kukurydzianą w 50 ml wody. Kiedy sok się zagotuje, wlewamy mączkę i - cały czas mieszając - gotujemy przez minutkę. Zdejmujemy z ognia.
Do gorącego kisielu wrzucamy surowe żółtka i starannie wszystko mieszamy.
Teraz dodajemy kawałki pomarańczy wraz z likierem i delikatnie wszystko mieszamy.
Przekładamy kisiel do miseczek lub jednej większej salaterki, studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy zimny, z bitą śmietaną.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024