Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Domowy-ketchup-pikantny
Domowy ketchup pikantny
Kolejny przepis z mojej manii przetwórczej - bardzo przyjemny, w istocie pikantny, sosik z pomidorów z masą przypraw. Jedyna męcząca sprawa w całym przedsięwzięciu to żmudne przecieranie przez sitko. Jest to jednak konieczne, żeby sos miał gładką konsystencją keczupu (lub ketchupu, jak kto woli). Ponadto zdaje się, że jest to całkiem zdrowy dodatek - podobno likopen najlepiej się wchłania właśnie w postaci keczupu...
Rodzaj dania: Przetwory
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: kilka słoików (w zależności od wielkości)
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cebula średniej wielkości
2 gałązki selera naciowego
kawałek korzenia świeżego imbiru o długości około 3 cm
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
mała laska cynamonu
łyżeczka ziaren kolendry
2 goździki
łyżka wędzonej papryki w proszku (pimenton)
kilogram dojrzałych gruntowych pomidorów
kilka świeżych czerwonych papryczek chilli (do smaku)
200 ml dobrego octu winnego
150 g brązowego cukru
łyżka grubej soli
Opis przyrządzania:
Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Seler, imbir i czosnek również obieramy i również drobno siekamy. Najłatwiej wszystko razem wrzucić do malaksera i w nim posiekać...
Do dużego rondla wlewamy 3-4 łyżki oliwy, dobrze rozgrzewamy i wrzucamy siekanko-mieszankę.
Dodajemy cynamon, kolendrę, goździki i paprykę w proszku (pimenton). Smażymy wszystko razem, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez mniej więcej dziesięć minut – aż warzywa zmiękną.
W tak zwanym międzyczasie myjemy, osuszamy i grubo siekamy pomidory, zaś papryczki pozbawiamy ogonków i - ewentualnie - pestek.
Kiedy warzywa w rondlu będą miękkie, wrzucamy pomidory wraz z papryczkami chilli. Osobiście wrzuciłam dwie, za to rzeczywiście wściekle ostre, ale jest to kwestia preferencji i dajemy to, co akurat mamy i w ilości zgodnej z kapsaicynowymi upodobaniami. Dolewamy ciut wody i dusimy pod przykryciem jakieś dwadzieścia minut do pół godziny, aż pomidory będą zupełnie rozgotowane.
Teraz odławiamy cynamon i przystępujemy do najnudniejszej części całego przedsięwzięcia – partiami miksujemy pomidory i przecieramy je przez sitko do czystego garnka. Kiedy wszystko będzie już przetarte (resztki z sitka oczywiście wyrzucamy), dolewamy ocet i dosypujemy cukier wraz z solą.
Mieszamy i gotujemy na niezbyt dużym ogniu, aż ketchup zgęstnieje do konsystencji – tak, tak – ketchupu. Co jakiś czas mieszamy, bo pod koniec lubi przywierać.
Gorący sos przelewamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy, odwracamy i trzymamy w tej pozycji do wystygnięcia.
Wycieramy słoiki z lepkich zacieków i naklejamy nalepki (lub nalepiamy naklejki).
Jak wszystkie przetwory z dodatkiem octu, tak i ten warto przed otwarciem zostawić w spokoju przez co najmniej dwa tygodnie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024