Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dip-oliwkowy

Dip oliwkowy

Zielony dip ładnie kontrastuje z gotowanymi krewetkami; można też ugotowane mule wyjąć ze skorupek, wymieszać z dipem i z powrotem włożyć w połówki skorupek.

Rodzaj dania: Sosy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g zielonych oliwek bez pestek
łyżka osączonych kaparów
mały pęczek świeżej bazylii
2 gałązki natki pietruszki
1/2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
oliwa z oliwek
2 łyżki gęstego naturalnego jogurtu

Opis przyrządzania:
Do malaksera wkładamy oliwki i osączone z zalewy kapary. Bazylię i natkę myjemy i osuszamy, obrywamy listki i wkładamy je do malaksera. Dodajemy osączony pieprz i 2 łyżki oliwy i miksujemy wszystko na możliwie gładką masę - co jakiś czas malakser otwieramy i zeskrobujemy ze ścianek nie posiekane kawałki. Gładki sos przekładamy do miski, doprawiamy do smaku solą (choć pewnie nie będzie trzeba) i dodajemy jogurt. Starannie mieszamy i podajemy do krewetek, surowych warzyw lub kawałków pity.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024