Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dip-baklazanowy

Dip bakłażanowy

Bardzo smaczny krem z pieczonych bakłażanów, najlepszy jako dip do kawałków selera naciowego, marchewki, rzodkiewek, listków cykorii...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 bakłażany (razem o wadze około ½ kg)
3 duże ząbki czosnku
cytryna
150 g kremowego serka

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy opiekacz w piekarniku. Bakłażany nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy pod rozgrzany grill na 10-15 minut z każdej strony – ich skórka powinna się przypiec i popękać. W czasie, gdy bakłażany się pieką, gotujemy czosnek w wodzie do miękkości. Upieczone bakłażany wkładamy do miski z zimną wodą, a gdy ostygną, wykładamy je na sito do osączenia. Łyżką wybieramy miąższ ze środka. Odciskamy go na sitku z nadmiaru wody, po czym miksujemy w malakserze lub blenderze, dodając łyżkę soku z cytryny, ugotowany czosnek i – po trochu – serek. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy, aż bakłażan z dodatkami osiągnie gładką konsystencję. Chłodzimy w lodówce.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024