Jeśli trafią się nam w lipcu wielkie, czarne czereśnie, koniecznie zróbmy ten świetny, spowinowacony z tiramisu, deser.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Deser z czarnych czereśni - Opis przyrządzania:
Czereśnie myjemy, 6 pięknych z ogonkami odkładamy do dekoracji, zaś resztę kroimy na pół i pozbawiamy pestek oraz ogonków. Wkładamy do miski i zalewamy winem. Mascarpone ukręcamy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serkiem. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę cukru, ale pamiętajmy, że czereśnie, wino i amaretti też są słodkie... Amaretti kruszymy na kawałki. Na dno każdego z 6 ładnych pucharków wsypujemy trochę ciasteczek. Na to nakładamy połowę czereśni z winem, potem krem, potem znów amaretti, czereśnie i reszta kremu. Trzymamy w lodówce do czasu podania. Ozdabiamy odłożonymi czereśniami.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Deser z czarnych czereśni: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |