Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Deser-z-czarnych-czeresni

Deser z czarnych czereśni

Jeśli trafią się nam w lipcu wielkie, czarne czereśnie, koniecznie zróbmy ten świetny, spowinowacony z tiramisu, deser.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1/2 kg (500 g) dużych czarnych czereśni
75 ml vin santo
125 g serka mascarpone
łyżka cukru pudru (do smaku)
100 ml zimnej kremowej śmietanki
12 ciasteczek amaretti

Opis przyrządzania:
Czereśnie myjemy, 6 pięknych z ogonkami odkładamy do dekoracji, zaś resztę kroimy na pół i pozbawiamy pestek oraz ogonków. Wkładamy do miski i zalewamy winem. Mascarpone ukręcamy z cukrem pudrem. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z serkiem. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę cukru, ale pamiętajmy, że czereśnie, wino i amaretti też są słodkie... Amaretti kruszymy na kawałki. Na dno każdego z 6 ładnych pucharków wsypujemy trochę ciasteczek. Na to nakładamy połowę czereśni z winem, potem krem, potem znów amaretti, czereśnie i reszta kremu. Trzymamy w lodówce do czasu podania. Ozdabiamy odłożonymi czereśniami.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024