W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Deser śliwkowy, bardzo anglosaski (plum cobbler)

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Deser śliwkowy, bardzo anglosaski (plum cobbler)

Bardzo popularny w Stanach deser - ot, taka owocowa zapiekanka z ciastem na wierzchu. Dzieci bardzo to lubią, zwłaszcza, jeśli doda im się jeszcze kulkę waniliowych lodów.

Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg mieszanych śliwek
  • 175 g cukru (do śliwek) + 5 łyżek (do ciasta)
  • mielony cynamon (do smaku)
  • 250 g mąki + trochę do wałkowania
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 85 g masła
  • jajko
  • 6 łyżek mleka

Deser śliwkowy, bardzo anglosaski (plum cobbler) - Opis przyrządzania:

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem (175 g) i cynamonem - jakieś pół łyżeczki, może ciut więcej - i wkładamy do sporej żaroodpornej formy.
Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i 4 łyżki cukru. Dodajemy masło, pokrojone w małe kawałki i rozcieramy palcami, aż mąka zacznie się łączyć z tłuszczem.
Jajko ubijamy widelcem z 4 łyżkami mleka i dodajemy do ciasta. Mieszamy (tym samym widelcem), po czym szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość mniej więcej 1 cm. Szklanką (lub odpowiednią foremką) wycinamy tyle kółek, ile się uda - skrawki znów zagniatamy, rozwałkowujemy, wycinamy itd.
Kółka z ciasta rozkładamy na śliwkach (mogą na siebie zachodzić) i smarujemy resztą mleka. Posypujemy resztą cukru i wstawiamy do piekarnika na kwadrans. Zmniejszamy nieco ogień i dopiekamy deser przez kolejne 15 minut.
Podajemy na ciepło, z sosem waniliowym lub lodami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Deser śliwkowy, bardzo anglosaski (plum cobbler): do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Deser śliwkowy, bardzo anglosaski (plum cobbler) przepisy:

  • Angielskie ciasto morelowe
    Ucierane ciasto z masą świeżych moreli i polewą z kremowego serka. Jeśli używamy polskich, "działkowych" moreli, najpierw zdejmujemy z nich skórkę.
  • Ciasteczka imbirowe nr 2
    Popularne w krajach o tradycjach anglosaskich krucho-imbirowe ciasteczka, które tradycyjnie powinno się wycinać w kształt ludzików - "gingerbread men".
  • Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!) Babeczki (cupcakes) z białą czekoladą i pekanami (wyjątkowo udane!)
    Wyjątkowo smaczne babeczki typu cupcakes, a mówi Wam to ktoś, kto nie przepada za takimi wypiekami... Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu, z orzechami i kawalątkami białej czekolady, są naprawdę pyszne, czy to na śniadanie w towarzystwie cappuccino, czy do popołudniowej herbatki. Na zdjęciu widzicie te babeczki upieczone przez Młodsze Dziecko i Przyjaciółkę, ozdobione również przez nie różowych kremem z serka, bitą śmietana i najróżniejszymi posypkami.
  • Mufinki z malinami
    Popularne w Stanach i na Wyspach muffins tak się nam spodobały, że spolszczyła się nawet ich nazwa. Ciepłe mufinki są najsmaczniejsze, jeśli więc chcemy zjeść je na śniadanie, trzeba wstać godzinkę wcześniej ;-)
  • Zimowe owoce z kruszonką
    Dobry "przyjęciowy" deser, zwłaszcza, gdyby karnawał był mroźny - nawet, jeśli do każdej porcji dołożymy kulkę lodów, i tak deser należy do kategorii rozgrzewających. Jeśli nie imprezy nam w głowie - bardzo dobry deser na niedzielny rodzinny obiad.


Podziel się linkiem:




Komentarze: