Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Deser-sliwkowy-bardzo-anglosaski-plum-cobbler
Deser śliwkowy, bardzo anglosaski (plum cobbler)
Bardzo popularny w Stanach deser - ot, taka owocowa zapiekanka z ciastem na wierzchu. Dzieci bardzo to lubią, zwłaszcza, jeśli doda im się jeszcze kulkę waniliowych lodów.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: kraje anglosaskie
Liczba porcji: 6-8
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
1 kg mieszanych śliwek
175 g cukru (do śliwek) + 5 łyżek (do ciasta)
mielony cynamon (do smaku)
250 g mąki + trochę do wałkowania
łyżeczka proszku do pieczenia
85 g masła
jajko
6 łyżek mleka
Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Mieszamy z cukrem (175 g) i cynamonem - jakieś pół łyżeczki, może ciut więcej - i wkładamy do sporej żaroodpornej formy.
Mąkę i proszek przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i 4 łyżki cukru. Dodajemy masło, pokrojone w małe kawałki i rozcieramy palcami, aż mąka zacznie się łączyć z tłuszczem.
Jajko ubijamy widelcem z 4 łyżkami mleka i dodajemy do ciasta. Mieszamy (tym samym widelcem), po czym szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy, podsypując mąką, na grubość mniej więcej 1 cm. Szklanką (lub odpowiednią foremką) wycinamy tyle kółek, ile się uda - skrawki znów zagniatamy, rozwałkowujemy, wycinamy itd.
Kółka z ciasta rozkładamy na śliwkach (mogą na siebie zachodzić) i smarujemy resztą mleka. Posypujemy resztą cukru i wstawiamy do piekarnika na kwadrans. Zmniejszamy nieco ogień i dopiekamy deser przez kolejne 15 minut.
Podajemy na ciepło, z sosem waniliowym lub lodami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024