Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Deser-kawowy-z-orzechami
Deser kawowy z orzechami
Ni to ciasto, ni deser... (moja Babcia na takie trudne do zdefiniowania słodkości mówiła zawsze "legumina"). W każdym razie deser ten jest bardzo praktyczny, bo robi się szybko, a trzeba go zrobić wcześniej, żeby dobrze zastygł.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
250 g (ćwierć kilo) dobrych suchych biszkoptów (np. lady's fingers)
125 g miękkiego masła
2 surowe żółtka
80 g cukru pudru
jedno surowe białko
6 łyżek cukru pudru (na lukier)
syrop kawowy
Opis przyrządzania:
Orzechy wsypujemy na suchą patelnię. Stawiamy na średnim ogniu i podpiekamy przez kilka minut, cały czas mieszając, bo orzechy mają skłonność do przypalania. Kiedy będą już ładnie pachnieć i zaczną się rumienić, zsypujemy je na ściereczkę i zostawiamy do wystygnięcia. Kilka orzechów zostawiamy do dekoracji, resztę grubo siekamy.
Biszkopty miksujemy w malakserze na proszek.
W dużej misce mieszamy starannie na gładką masę masło, żółtka, cukier puder, siekane orzechy, biszkoptowy proszek oraz 2 łyżki syropu kawowego.
Kwadratową formę o boku 18 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią plastikową. Do przygotowanej formy wkładamy masę biszkoptowo-kawowo-orzechową i wyrównujemy wierzch. Formę z deserem wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Zastygnięty deser odwracamy na półmisek.
Robimy polewę: surowe białko ucieramy z 6 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami syropu kawowego na gładką masę. Polewamy ciasto, wyrównując powierzchnię szpatułką. Zostawiamy na kwadrans, po czym dzielimy na porcje i ozdabiamy pozostałymi orzechami.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024