Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.
Kraj pochodzenia: WÅ‚ochy
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Czosnkowy królik z grzankami - Opis przyrządzania:
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i masło. Obsmażamy porcje królika ze wszystkich stron na rumiano. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Przekładamy mięso do sporego ciężkiego garnka, zaś na patelnię wlewamy pół szklanki wina. Zagotowujemy, odskrobując drewnianą łyżką resztki mięsa z dna patelni. Przelewamy do garnka z królikiem i wlewamy resztę wina, wywar i balsamico. Ząbki czosnku obieramy i dodajemy do garnka, wraz z rozmarynem. Wsypujemy 2 płaskie łyżki cukru. Stawiamy garnek na małym ogniu i dusimy mięso przez półtorej godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy się nie przypala i ewentualnie dolewamy kilka łyżek jakiegoś płynu - wina, rosołu lub wody, co tam mamy pod ręką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciabattę kroimy w kromki o centymetrowej grubości. Kawałki mięsa przekładamy na żaroodporny półmisek i okładamy kromkami ciabatty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kwadrans lub nieco dłużej, aż grzanki się zarumienią. Z sosu, w którym dusiliśmy królika, wyjmujemy rozmaryn, zaś czosnek rozgniatamy. Sos podgrzewamy i podajemy do gotowego królika.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować Czosnkowy królik z grzankami: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |