W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czosnkowy królik z grzankami

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne mięsne

Czosnkowy królik z grzankami

Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • królik pokrojony na porcje
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina (najlepiej Chianti)
  • 2 szklanki ciemnego wywaru z kurczaka
  • 4 łyżki octu balsamico
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu
  • pół bochenka ciabatty

Czosnkowy królik z grzankami - Opis przyrządzania:

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i masło. Obsmażamy porcje królika ze wszystkich stron na rumiano. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Przekładamy mięso do sporego ciężkiego garnka, zaś na patelnię wlewamy pół szklanki wina. Zagotowujemy, odskrobując drewnianą łyżką resztki mięsa z dna patelni. Przelewamy do garnka z królikiem i wlewamy resztę wina, wywar i balsamico. Ząbki czosnku obieramy i dodajemy do garnka, wraz z rozmarynem. Wsypujemy 2 płaskie łyżki cukru. Stawiamy garnek na małym ogniu i dusimy mięso przez półtorej godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy się nie przypala i ewentualnie dolewamy kilka łyżek jakiegoś płynu - wina, rosołu lub wody, co tam mamy pod ręką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciabattę kroimy w kromki o centymetrowej grubości. Kawałki mięsa przekładamy na żaroodporny półmisek i okładamy kromkami ciabatty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kwadrans lub nieco dłużej, aż grzanki się zarumienią. Z sosu, w którym dusiliśmy królika, wyjmujemy rozmaryn, zaś czosnek rozgniatamy. Sos podgrzewamy i podajemy do gotowego królika.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Czosnkowy królik z grzankami: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Czosnkowy królik z grzankami przepisy:

  • Królik duszony z kurkami
    Rodzinne niedzielne danie z kremowym sosem i smażonymi kurkami. Do królika pasują małe gotowane kartofelki, kładzione kluseczki, świeża bagietka - co kto woli.
  • Królik z musztardą gruboziarnistą
    Pieczony-duszony królik z pieczarkami i kremowym sosem musztardowym - doskonały ze zwykłym piure ziemniaczanym lub kładzionymi kluseczkami.
  • Królik duszony w czerwonym winie
    Dobra rodzinno-gościowa potrawa z kawałków królika w sosie z warzyw przetartych przez sitko. Doskonała z domowym makaronem i surówką z tartej marchewki lub z zapiekanymi ziemniakami i smażonymi jabłkami.
  • Wstążki z królikiem
    Klasyczny toskański sos, podawany tradycyjnie z makaronem jajecznym. Znakomite danie jesienno-obiadowe, można nawet gości zaprosić (przydałaby się butelka wina i miska sałaty).
  • Królik duszony w cydrze
    Dzięki ziemniakom, cebuli i pieczarkom, jest to danie jednogarnkowe, czyli nie dość, że smaczne, to jeszcze praktyczne. Ale sałata jest obowiązkowa... Można jeszcze upiec po jabłuszku, a wtedy to już będzie uczta.




Podziel się linkiem:


Komentarze: