Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czosnkowy-krolik-z-grzankami

Czosnkowy królik z grzankami

Kawałki królika dusimy w toskańskim winie Chianti, a potem zapiekamy z grzankami. Dobre danie na nieformalną kolację z przyjaciółmi.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
królik pokrojony na porcje
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
2 szklanki wytrawnego czerwonego wina (najlepiej Chianti)
2 szklanki ciemnego wywaru z kurczaka
4 łyżki octu balsamico
10 ząbków czosnku
4 gałązki rozmarynu
pół bochenka ciabatty

Opis przyrządzania:
Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i masło. Obsmażamy porcje królika ze wszystkich stron na rumiano. Solimy i - za przeproszeniem - pieprzymy. Przekładamy mięso do sporego ciężkiego garnka, zaś na patelnię wlewamy pół szklanki wina. Zagotowujemy, odskrobując drewnianą łyżką resztki mięsa z dna patelni. Przelewamy do garnka z królikiem i wlewamy resztę wina, wywar i balsamico. Ząbki czosnku obieramy i dodajemy do garnka, wraz z rozmarynem. Wsypujemy 2 płaskie łyżki cukru. Stawiamy garnek na małym ogniu i dusimy mięso przez półtorej godziny. Co jakiś czas sprawdzamy, czy się nie przypala i ewentualnie dolewamy kilka łyżek jakiegoś płynu - wina, rosołu lub wody, co tam mamy pod ręką. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciabattę kroimy w kromki o centymetrowej grubości. Kawałki mięsa przekładamy na żaroodporny półmisek i okładamy kromkami ciabatty. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na kwadrans lub nieco dłużej, aż grzanki się zarumienią. Z sosu, w którym dusiliśmy królika, wyjmujemy rozmaryn, zaś czosnek rozgniatamy. Sos podgrzewamy i podajemy do gotowego królika.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024