Bardzo praktyczny deser wakacyjny - nie wymaga piekarnika i wystarczy mieć tylko jeden garnek. Niezbędna jednak jest lodówka...
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 8
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Czekoladowy deser z lodówki - Opis przyrządzania:
Formę do keksu albo pudełko (takie do przechowywania żywności) wykładamy folią plastikową.
Do garnka wkładamy czekoladę połamaną w kawałeczki, wlewamy mleko i Golden Syrup, dodajemy masło, pokrojone w kawałki i szczyptę soli. Stawiamy garnek na bardzo małym ogniu i czekamy, co jakiś czas mieszając, aż wszystko razem się rozpuści i połączy.
W tak zwanym międzyczasie kruszymy bezy i ciasteczka na kawałki - nie drobne okruszki, ale średniej wielkości kawałki.
Jajko wybijamy ze skorupki i starannie rozbełtujemy.
Kiedy masa w garnku będzie jednolita, wolniutko, cały czas mieszając, dodajemy jajko i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy bezy z ciasteczkami. Mieszamy delikatnie, żeby nie połamać ciastek jeszcze bardziej, po czym wlewamy do przygotowanej formy.
Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy na noc do lodówki. Deser powinien zupełnie zastygnąć.
Przed podaniem wyjmujemy z formy, zdejmujemy folię i kroimy deser szerokim nożem w grube plastry. Odstawiamy na paręnaście minut, żeby deser nieco zmiękł.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Czekoladowy deser z lodówki: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | Luty 2025 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | |||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |
24 | 25 | 26 | 27 | 28 |