Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czekoladowy-deser-z-lodowki

Czekoladowy deser z lodówki

Bardzo praktyczny deser wakacyjny - nie wymaga piekarnika i wystarczy mieć tylko jeden garnek. Niezbędna jednak jest lodówka...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 g (3 tabliczki) czekolady gorzkiej lub deserowej (w każdym razie ciemnej)
150 ml pełnego mleka
150 g Golden Syrup
140 g masła
3 spore bezy lub 10 mniejszych
150 g dobrych kruchych ciasteczek
jajko

Opis przyrządzania:
Formę do keksu albo pudełko (takie do przechowywania żywności) wykładamy folią plastikową.
Do garnka wkładamy czekoladę połamaną w kawałeczki, wlewamy mleko i Golden Syrup, dodajemy masło, pokrojone w kawałki i szczyptę soli. Stawiamy garnek na bardzo małym ogniu i czekamy, co jakiś czas mieszając, aż wszystko razem się rozpuści i połączy.
W tak zwanym międzyczasie kruszymy bezy i ciasteczka na kawałki - nie drobne okruszki, ale średniej wielkości kawałki.
Jajko wybijamy ze skorupki i starannie rozbełtujemy.
Kiedy masa w garnku będzie jednolita, wolniutko, cały czas mieszając, dodajemy jajko i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Zdejmujemy z ognia i dodajemy bezy z ciasteczkami. Mieszamy delikatnie, żeby nie połamać ciastek jeszcze bardziej, po czym wlewamy do przygotowanej formy.
Wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy kawałkiem folii i wstawiamy na noc do lodówki. Deser powinien zupełnie zastygnąć.
Przed podaniem wyjmujemy z formy, zdejmujemy folię i kroimy deser szerokim nożem w grube plastry. Odstawiamy na paręnaście minut, żeby deser nieco zmiękł.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024