W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Czekoladowe babki na gorąco

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Deser

Czekoladowe babki na gorąco

Słynny francuski deser - moelleux, czyli mocno czekoladowe ciastka podawane na gorąco. Gdy przekroimy warstwę ciasta, ze środka powinien wypłynąć gorący czekoladowy sos.

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:

  • 200 g czarnej czekolady (o zawartości co najmniej 70 % kakao)
  • 4 duże jajka
  • 250 g drobnego cukru
  • 200 g bardzo miękkiego masła
  • 3 szczodre łyżki mąki
  • masło do smarowania foremek

Czekoladowe babki na gorąco - Opis przyrządzania:

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Miseczkę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miseczki nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie zupełnie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, najlepiej przy pomocy miksera, aż masa zbieleje i będzie gładka. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, delikatnie mieszamy. Dolewamy czekoladę, znów delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy po kawałku bardzo miękkie masło i znów mieszamy. 6 miseczek o średnicy 6 cm smarujemy masłem i wlewamy ciasto czekoladowe. 30 minut przed podaniem deseru włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni. 15 minut przed podaniem wkładamy do nagrzanego piekarnika foremki i pieczemy je przez 15 minut. Upieczone babki delikatnie odwracamy na talerzyki i podajemy natychmiast. Dobrze jest też podać niesłodką bitą śmietanę i jakieś miękkie owoce, najlepiej idealnie dojrzałe maliny...

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Czekoladowe babki na gorąco: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Czekoladowe babki na gorąco przepisy:

  • Bardzo czekoladowy mus
    Jeszcze jeden mus czekoladowy, tym razem w wersji niemal wytrawnej. Ale niektóre dzieci lubią bardzo czarną czekoladę (na przykład moja córka), więc trzeba mieć się na baczności.
  • Szwajcarskie ciasto czekoladowe
    Ciężkie, bardzo czekoladowe ciasto, którego smak całkowicie zależy od jakości użytej w nim czekolady. Postarajmy się więc o jak najlepszą - w końcu jeśli jemy coś, co składa się z wielkich ilości masła, jajek, cukru, orzechów (i oczywiście czekolady), to miejmy z tego prawdziwy fun!
  • Krem czekoladowy z cassisem
    Bardzo prosty deser "gościowy" - kwaskowaty sos owocowy mile kontrastuje z intensywnie czekoladowym kremem. I krem, i sos robimy wcześniej i składamy do kupy tuż przed podaniem.
  • Ciepła tarta czekoladowa
    Niedzielny deser dla wielbicieli czekolady. Szczytem rozpusty byłaby jeszcze kulka orzechowych lodów, kusząco roztapiających się w cieple tarty...
  • Czekoladowy kremik z imbirem
    Delikatny i nie bardzo słodki krem czekoladowo-serowy z kandyzowanym imbirem. Podajemy z kruchymi ciasteczkami.




Podziel się linkiem:


Komentarze:

Paulina, 2013-05-24 15:34:39
robię bardzo często, świetny przepis! @Aga: za długo pieczesz ;)
Moja ocena: 5

Natalia Korcelli, 2012-11-29 21:44:57
Myślę, że za długo w piecu - zazwyczaj to jest powodem. ale przyznaję bez bicia, że nie robiłam jeszcze tych babek - chyba się trochę boję ;)
Moja ocena: 5

aga, 2012-11-29 20:07:26
witam! próbowałam zrobić, ale babeczki nie były płynne w środku - za dużo mąki czy może zbyt długo w piekarniku?
Moja ocena: brak oceny