Słynny francuski deser - moelleux, czyli mocno czekoladowe ciastka podawane na gorąco. Gdy przekroimy warstwę ciasta, ze środka powinien wypłynąć gorący czekoladowy sos.
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
Czekoladowe babki na gorÄ…co - Opis przyrzÄ…dzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Miseczkę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miseczki nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie zupełnie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, najlepiej przy pomocy miksera, aż masa zbieleje i będzie gładka. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, delikatnie mieszamy. Dolewamy czekoladę, znów delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy po kawałku bardzo miękkie masło i znów mieszamy. 6 miseczek o średnicy 6 cm smarujemy masłem i wlewamy ciasto czekoladowe. 30 minut przed podaniem deseru włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni. 15 minut przed podaniem wkładamy do nagrzanego piekarnika foremki i pieczemy je przez 15 minut. Upieczone babki delikatnie odwracamy na talerzyki i podajemy natychmiast. Dobrze jest też podać niesłodką bitą śmietanę i jakieś miękkie owoce, najlepiej idealnie dojrzałe maliny...
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Czekoladowe babki na gorąco: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |