Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czekoladowe-babki-na-goraco
Czekoladowe babki na gorąco
Słynny francuski deser - moelleux, czyli mocno czekoladowe ciastka podawane na gorąco. Gdy przekroimy warstwę ciasta, ze środka powinien wypłynąć gorący czekoladowy sos.
Rodzaj dania: Deser
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
200 g czarnej czekolady (o zawartości co najmniej 70 % kakao)
4 duże jajka
250 g drobnego cukru
200 g bardzo miękkiego masła
3 szczodre łyżki mąki
masło do smarowania foremek
Opis przyrządzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Miseczkę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miseczki nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie zupełnie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, najlepiej przy pomocy miksera, aż masa zbieleje i będzie gładka. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, delikatnie mieszamy. Dolewamy czekoladę, znów delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy po kawałku bardzo miękkie masło i znów mieszamy. 6 miseczek o średnicy 6 cm smarujemy masłem i wlewamy ciasto czekoladowe. 30 minut przed podaniem deseru włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni. 15 minut przed podaniem wkładamy do nagrzanego piekarnika foremki i pieczemy je przez 15 minut. Upieczone babki delikatnie odwracamy na talerzyki i podajemy natychmiast. Dobrze jest też podać niesłodką bitą śmietanę i jakieś miękkie owoce, najlepiej idealnie dojrzałe maliny...
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024