Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Czekoladowe-babki-na-goraco

Czekoladowe babki na gorąco

Słynny francuski deser - moelleux, czyli mocno czekoladowe ciastka podawane na gorąco. Gdy przekroimy warstwę ciasta, ze środka powinien wypłynąć gorący czekoladowy sos.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
200 g czarnej czekolady (o zawartości co najmniej 70 % kakao)
4 duże jajka
250 g drobnego cukru
200 g bardzo miękkiego masła
3 szczodre łyżki mąki
masło do smarowania foremek

Opis przyrządzania:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do żaroodpornej miseczki. Miseczkę stawiamy na rondelku z wrzącą wodą tak, by spód miseczki nie dotykał powierzchni wody. Całość stawiamy na małym ogniu i czekamy, aż czekolada się rozpuści - co jakiś czas mieszamy. Kiedy tylko czekolada będzie zupełnie płynna, zdejmujemy rondelek z ognia. Jajka ubijamy z cukrem, najlepiej przy pomocy miksera, aż masa zbieleje i będzie gładka. Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę, delikatnie mieszamy. Dolewamy czekoladę, znów delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy po kawałku bardzo miękkie masło i znów mieszamy. 6 miseczek o średnicy 6 cm smarujemy masłem i wlewamy ciasto czekoladowe. 30 minut przed podaniem deseru włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni. 15 minut przed podaniem wkładamy do nagrzanego piekarnika foremki i pieczemy je przez 15 minut. Upieczone babki delikatnie odwracamy na talerzyki i podajemy natychmiast. Dobrze jest też podać niesłodką bitą śmietanę i jakieś miękkie owoce, najlepiej idealnie dojrzałe maliny...

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024