Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cytryny-w-oliwie
Cytryny w oliwie
Plasterki cytryny zmacerowane w oliwie możemy drobno posiekać i dodać do sałatek, sosów, ryżu lub kuskusu. Całe plasterki kładziemy na rybie lub jagnięcinie przed pieczeniem, a cytrynową oliwę używamy do winegretów lub do smażenia.
Rodzaj dania: Przepis podstawowy
Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie
Liczba porcji: słoik
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
3 ładne cytryny
5 listków laurowych (najlepiej świeżych)
6 małych ostrych papryczek (czerwonych i zielonych)
oliwa z oliwek
Opis przyrządzania:
Spory słoik sterylizujemy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki, odrzucając pestki. Listki laurowe i papryczki myjemy i osuszamy. W słoiku układamy plasterki cytryny, przetykając je listkami laurowymi i papryczkami. Dolewamy tyle oliwy, żeby cytryna była zupełnie przykryta. Długim patyczkiem przekłuwamy warstwy plasterków w kilku miejscach, żeby oliwa dotarła wszędzie i nie robiły się pęcherzyki powietrza. Słoik zakręcamy również wysterylizowaną pokrywką i odstawiamy na 2 tygodnie (nie do lodówki). Skórka zmięknie, a oliwa przejdzie aromatem cytryny. Trzeba pamiętać, żeby cytryna była zupełnie przykryta oliwą, inaczej może zacząć pleśnieć.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024