Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cytryny-w-oliwie

Cytryny w oliwie

Plasterki cytryny zmacerowane w oliwie możemy drobno posiekać i dodać do sałatek, sosów, ryżu lub kuskusu. Całe plasterki kładziemy na rybie lub jagnięcinie przed pieczeniem, a cytrynową oliwę używamy do winegretów lub do smażenia.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: słoik

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 ładne cytryny
5 listków laurowych (najlepiej świeżych)
6 małych ostrych papryczek (czerwonych i zielonych)
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Spory słoik sterylizujemy. Cytryny szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Kroimy w cienkie plasterki, odrzucając pestki. Listki laurowe i papryczki myjemy i osuszamy. W słoiku układamy plasterki cytryny, przetykając je listkami laurowymi i papryczkami. Dolewamy tyle oliwy, żeby cytryna była zupełnie przykryta. Długim patyczkiem przekłuwamy warstwy plasterków w kilku miejscach, żeby oliwa dotarła wszędzie i nie robiły się pęcherzyki powietrza. Słoik zakręcamy również wysterylizowaną pokrywką i odstawiamy na 2 tygodnie (nie do lodówki). Skórka zmięknie, a oliwa przejdzie aromatem cytryny. Trzeba pamiętać, żeby cytryna była zupełnie przykryta oliwą, inaczej może zacząć pleśnieć.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024