Elegancki mrożony deser, delikatnie przyprawiony cynamonem. Możemy go podawać z rozmaitymi jesiennymi owocami, a już naprawdę doskonałym dodatkiem będą suszone śliwki w czerwonym winie.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Cynamonowe parfait - Opis przyrzÄ…dzania:
Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cynamonem na gładki i gęsty kogiel-mogiel. Dodajemy 2 szczodre łyżki koniaku. Ubijamy dalej, aż koniak połączy się z masą. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Delikatnie mieszamy śmietankę z masą żółtkowo-cynamonową. Formę keksową wykładamy folią plastikową. Wlewamy masę cynamonową i wstawiamy do zamrażalnika na noc. Przed podaniem odwracamy formę, zdejmujemy folię i kroimy parfait w grube plastry. Dzięki dodatkowi koniaku, parfait będzie łatwo pokroić, bo alkohol obniża temperaturę zamrażania. Podajemy z jesiennymi owocami lub ze śliwkami w czerwonym winie.
Temperatura podawania: zimna
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Cynamonowe parfait: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |