Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cynamonowe-parfait

Cynamonowe parfait

Elegancki mrożony deser, delikatnie przyprawiony cynamonem. Możemy go podawać z rozmaitymi jesiennymi owocami, a już naprawdę doskonałym dodatkiem będą suszone śliwki w czerwonym winie.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 surowych żółtek
125 g cukru
1/2 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżki koniaku
2 szklanki (1/2 l) zimnej śmietanki kremówki

Opis przyrządzania:
Żółtka ubijamy mikserem z cukrem i cynamonem na gładki i gęsty kogiel-mogiel. Dodajemy 2 szczodre łyżki koniaku. Ubijamy dalej, aż koniak połączy się z masą. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Delikatnie mieszamy śmietankę z masą żółtkowo-cynamonową. Formę keksową wykładamy folią plastikową. Wlewamy masę cynamonową i wstawiamy do zamrażalnika na noc. Przed podaniem odwracamy formę, zdejmujemy folię i kroimy parfait w grube plastry. Dzięki dodatkowi koniaku, parfait będzie łatwo pokroić, bo alkohol obniża temperaturę zamrażania. Podajemy z jesiennymi owocami lub ze śliwkami w czerwonym winie.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024