Szybkie, bezproblemowe, bezpretensjonalne danie obiadowe. Płynne żółtko z jajka w koszulce rozlewa się pysznie w sosie curry. Podajemy z ryżem basmati.
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Curry z grzybów z jajkiem w koszulce - Opis przyrządzania:
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką. Przycinamy ogonki, kroimy grzybki pionowo na ćwiartki. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotki i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż szalotki zmiękną i zaczną się złocić. Dolewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy, czekamy, aż się zagrzeje i wrzucamy grzyby. Smażymy, mieszając, przez kilka minut. Lekko solimy. Curry rozprowadzamy wywarem i wlewamy do grzybów. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut mniej więcej. Co jakiś czas mieszamy, pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 4 jajka w koszulkach (patrz przepis). Gotowe curry przekładamy na talerze, a na wierzch kładziemy starannie odcedzone jajka. Podajemy natychmiast, z ryżem.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Curry z grzybów z jajkiem w koszulce: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |