Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Curry-z-grzybow-z-jajkiem-w-koszulce

Curry z grzybów z jajkiem w koszulce

Szybkie, bezproblemowe, bezpretensjonalne danie obiadowe. Płynne żółtko z jajka w koszulce rozlewa się pysznie w sosie curry. Podajemy z ryżem basmati.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g małych pieczarek
3 szalotki
oliwa z oliwek
łyżka dobrego proszku curry
200 ml wywaru warzywnego
4 jajka

Opis przyrządzania:
Pieczarki ocieramy z paprochów czystą ściereczką. Przycinamy ogonki, kroimy grzybki pionowo na ćwiartki. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy szalotki i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż szalotki zmiękną i zaczną się złocić. Dolewamy jeszcze jedną łyżkę oliwy, czekamy, aż się zagrzeje i wrzucamy grzyby. Smażymy, mieszając, przez kilka minut. Lekko solimy. Curry rozprowadzamy wywarem i wlewamy do grzybów. Zagotowujemy i gotujemy na średnim ogniu przez 15 minut mniej więcej. Co jakiś czas mieszamy, pod koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 4 jajka w koszulkach (patrz przepis). Gotowe curry przekładamy na talerze, a na wierzch kładziemy starannie odcedzone jajka. Podajemy natychmiast, z ryżem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024