Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cukinia-z-pomidorami-na-zimno
Cukinia z pomidorami na zimno
Trochę sałatka, a trochę pasta. Doskonała przystawka na letnie przyjęcie o nutach śródziemnomorskich. Kolejny dobry sposób spożytkowania nadmiaru cukinii i pomidorów w ogrodzie.
Rodzaj dania: Przystawka
Kraj pochodzenia: Północna Afryka
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
2 duże cukrowe cebule
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 kg cukinii
1/2 kg dojrzałych pomidorów
2 łyżki octu winnego
ostra papryka w proszku
Opis przyrządzania:
Cebule obieramy, drobno siekamy i smażymy na złoto w 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy usiekane ząbki czosnku i mielony kmin rzymski. Cukinię kroimy w grube plastry. Pomidory wkładamy na pół minuty do wrzątku, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę i pomidory siekamy. Warzywa wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz, ocet winny (kolor obojętny) i szczyptę ostrej papryki. Przykrywamy pokrywką i dusimy kwadrans, aż cukinia będzie bardzo miękka. Uduszone warzywa przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Zostawiamy do wystygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024