Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cukinia-z-pomidorami-na-zimno

Cukinia z pomidorami na zimno

Trochę sałatka, a trochę pasta. Doskonała przystawka na letnie przyjęcie o nutach śródziemnomorskich. Kolejny dobry sposób spożytkowania nadmiaru cukinii i pomidorów w ogrodzie.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Północna Afryka

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 duże cukrowe cebule
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1/2 kg cukinii
1/2 kg dojrzałych pomidorów
2 łyżki octu winnego
ostra papryka w proszku

Opis przyrządzania:
Cebule obieramy, drobno siekamy i smażymy na złoto w 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodajemy usiekane ząbki czosnku i mielony kmin rzymski. Cukinię kroimy w grube plastry. Pomidory wkładamy na pół minuty do wrzątku, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą. Zdejmujemy skórkę i pomidory siekamy. Warzywa wrzucamy na patelnię. Dodajemy sól i pieprz, ocet winny (kolor obojętny) i szczyptę ostrej papryki. Przykrywamy pokrywką i dusimy kwadrans, aż cukinia będzie bardzo miękka. Uduszone warzywa przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Zostawiamy do wystygnięcia i podajemy w temperaturze pokojowej.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024