Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cukinia-z-czosnkiem-i-orzechami

Cukinia z czosnkiem i orzechami

Zabawne danie z jakichś moich starych wycinków, nie wiadomo już, skąd. Wygląda przyjemnie, a sezon na cukinię już za pasem!

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg drobnej zielonej cukinii
garść mąki
oliwa z oliwek
cebula
2 duże ząbki czosnku
50 g wyłuskanych orzechów włoskich
2 łyżki oleju z orzechów włoskich

Opis przyrządzania:
Cukinię myjemy i osuszamy, odcinamy końce, po czym kroimy w skośne plastry o grubości 1/2 cm. Solimy i - pardon - pieprzymy.
Każdy plaster cukinii z obu stron oprószamy mąką.
Na dużej patelni rozgrzewamy pół szklanki (mniej więcej) oliwy i smażymy plastry cukinii na rumiano i chrupko.
W tak zwanym międzyczasie obieramy cebulę i czosnek i drobno siekamy. Orzechy z kolei siekamy grubo.
Usmażoną cukinię osączamy na kilku warstwach papieru kuchennego i przekładamy na ogrzany półmisek.
Na małej patelence rozgrzewamy olej z orzechów, wrzucamy cebulę i czosnek i chwilę podsmażamy, aż zmiękną. Dodajemy posiekane orzechy i smażymy jeszcze chwilę, aż orzechy i cebula zaczną się rumienić.
Cukinię polewamy sosem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024