W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Cukinia z cebulą i jajkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Sałatki

Cukinia z cebulą i jajkiem

Znakomita sałatka kolacyjna. Kilka plasterków szynki, pasztetu, żółtego sera oraz chleb z masłem - i można nawet gości zaprosić!

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • średniej wielkości cukinia
  • czerwona cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sos winegret z cytryną

Cukinia z cebulą i jajkiem - Opis przyrządzania:

Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a potem w półcentymetrowe plastry. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut, po czym studzimy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Jajka na twardo kroimy w grubą kostkę. Ostudzoną cukinię mieszamy z cebulą i jajkiem. Sałatkę polewamy lekkim winegretem z cytryną, mieszamy i podajemy na stół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Cukinia z cebulą i jajkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Cukinia z cebulą i jajkiem przepisy:

  • Ragout wiosenne z jajkiem
    Świetna letnia kolacja (lub lunch) - ciepłe ragout z młodych warzyw, z bazyliowym sosem i jajkiem w koszulce. Podajemy z młodymi kartofelkami lub świeżym razowym chlebem.
  • Sos chrzanowy z jajkiem
    Jeszcze jeden sos chrzanowy w naszym portalu - na co dzień i od święta; na Wigilię, Boże Narodzenie i Nowy Rok. Na Wielkanoc też.
  • Pieczone buraczki z jajkiem
    Świąteczna sałatka w szokujących kolorach: ciemnoczerwonym, białym, żółtym, zielonym i różowym. Bardzo smaczna
  • Sałatka z soczewicy z jajkiem
    Sałatka-posiłek z mojej ulubionej brązowej soczewicy. Najlepsza do tego celu jest francuska soczewica z Puy lub doskonała, drobna soczewica z włoskiej Umbrii.
  • Pory z kaparami i jajkiem
    Znakomity dodatek do białej ryby - mięciutkie pory i sos z dodatkiem złocistego oleju rzepakowego (trzeba tylko użyć olej z pierwszego tłoczenia). Takie pory można też podać na przystawkę lub jako dodatek do rozmaitych postaci wieprzowiny (pieczony boczek, gotowana golonka).




Podziel się linkiem:


Komentarze: