Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cukinia-z-cebula-i-jajkiem

Cukinia z cebulą i jajkiem

Znakomita sałatka kolacyjna. Kilka plasterków szynki, pasztetu, żółtego sera oraz chleb z masłem - i można nawet gości zaprosić!

Rodzaj dania: Sałatki

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
średniej wielkości cukinia
czerwona cebula
2 jajka ugotowane na twardo
sos winegret z cytryną

Opis przyrządzania:
Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a potem w półcentymetrowe plastry. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut, po czym studzimy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Jajka na twardo kroimy w grubą kostkę. Ostudzoną cukinię mieszamy z cebulą i jajkiem. Sałatkę polewamy lekkim winegretem z cytryną, mieszamy i podajemy na stół.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024