Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cukinia-z-cebula-i-jajkiem
Cukinia z cebulą i jajkiem
Znakomita sałatka kolacyjna. Kilka plasterków szynki, pasztetu, żółtego sera oraz chleb z masłem - i można nawet gości zaprosić!
Rodzaj dania: Sałatki
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: ekspresowe
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
średniej wielkości cukinia
czerwona cebula
2 jajka ugotowane na twardo
sos winegret z cytryną
Opis przyrządzania:
Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a potem w półcentymetrowe plastry. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut, po czym studzimy. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Jajka na twardo kroimy w grubą kostkę. Ostudzoną cukinię mieszamy z cebulą i jajkiem. Sałatkę polewamy lekkim winegretem z cytryną, mieszamy i podajemy na stół.
Temperatura podawania:zimna
Główny składnik: warzywa
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024