W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Crostini z fasolÄ… i radicchio

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Małe danie

Crostini z fasolÄ… i radicchio

Oryginalne crostini, doskonałe do wina. Grzanki bardzo ładnie wyglądają, można je więc podawać i na przyjęciach, jako zagryzkę do drinków.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 20 sztuk

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • puszka fasolki flageolet (400 g)
  • 2 zÄ…bki czosnku
  • Å‚yżka Å›wieżego rozmarynu
  • 5 Å‚yżek wywaru warzywnego
  • cienka bagietka (na 20 Crostini czyli grzanki)
  • Å‚yżeczka ziaren kminu rzymskiego
  • 1/4 główki radicchio (lub pół maÅ‚ej)
  • oliwa z oliwek

Crostini z fasolÄ… i radicchio - Opis przyrzÄ…dzania:

FasolkÄ™ starannie osÄ…czamy na sicie.
Czosnek obieramy i siekamy.
Igiełki rozmarynu drobno siekamy.
Fasolkę, czosnek i rozmaryn wrzucamy do malaksera lub blendera i miksujemy na możliwie gładką masę, dolewając w trakcie miksowania wywar warzywny. Mus fasolowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z cienkiej bagietki robimy 20 Crostini czyli grzanki, tnąc kromki skosem przez bułkę.
Ziarna kminu rzymskiego rozgniatamy w moździerzu.
Radicchio myjemy i kroimy w cieniutkie paski.
Na gorące crostini nakładamy szczodrze mus z fasolki, posypujemy szczyptą kminu i paskami radicchio.
Skrapiamy odrobinÄ… dobrej oliwy z oliwek i natychmiast podajemy, ku uciesze wszystkich.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Crostini z fasolą i radicchio: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Crostini z fasolÄ… i radicchio przepisy:

  • Winegret z jajkiem
    Solidny sos do trwalszych sałat - lodowej, radicchio, rzymskiej, endywii.
  • Mus z zielonej fasolki
    Prościutki dodatek do pieczonego drobiu lub dzikiego ptactwa. Pięknie wygląda na grzankach, wyciśnięty w formie rozetki przy pomocy rękawa cukierniczego.
  • Cebula z Apulii
    Włoskie przetwory z warzyw są naprawdę wspaniałe - tę słodko-ostrą sałatkę podajemy na crostini lub podgrzewamy i mieszamy z makaronem. Możemy też podawać ją jako dodatek do białego mięsa lub ryby. Albo na zimno - do serów i wędlin.
  • Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw Szczęśliwy gulasz z siedmiu warzyw
    Szczęśliwy, bo marokański - a w Maroku siedem to liczba kojarząca się ze szczęściem. W tym daniu mamy właśnie tyle warzyw: marchewkę, rzepki, fasolkę, dynię, cebulę, pomidory i groch włoski. Porcja jest ogromna, na osiem osób, ale gulasz można zamrozić w porcjach i mieć na "zaś". Zdjęcie (też szczęśliwe) Anny Nowak.
  • Mus z wÄ™dzonego Å‚ososia i krewetek
    Ekspresowa elegancka przystawka z zaledwie pięciu składników. Jeśli mamy wszystko w domu, możemy to danie zrobić nawet wtedy, gdy goście pukają już do drzwi. Mus podajemy z grzankami Melba lub z crostini.




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: