Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Crostini-z-fasola-i-radicchio

Crostini z fasolą i radicchio

Oryginalne crostini, doskonałe do wina. Grzanki bardzo ładnie wyglądają, można je więc podawać i na przyjęciach, jako zagryzkę do drinków.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 20 sztuk

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
puszka fasolki flageolet (400 g)
2 ząbki czosnku
łyżka świeżego rozmarynu
5 łyżek wywaru warzywnego
cienka bagietka (na 20 Crostini czyli grzanki)
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
1/4 główki radicchio (lub pół małej)
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Fasolkę starannie osączamy na sicie.
Czosnek obieramy i siekamy.
Igiełki rozmarynu drobno siekamy.
Fasolkę, czosnek i rozmaryn wrzucamy do malaksera lub blendera i miksujemy na możliwie gładką masę, dolewając w trakcie miksowania wywar warzywny. Mus fasolowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Z cienkiej bagietki robimy 20 Crostini czyli grzanki, tnąc kromki skosem przez bułkę.
Ziarna kminu rzymskiego rozgniatamy w moździerzu.
Radicchio myjemy i kroimy w cieniutkie paski.
Na gorące crostini nakładamy szczodrze mus z fasolki, posypujemy szczyptą kminu i paskami radicchio.
Skrapiamy odrobiną dobrej oliwy z oliwek i natychmiast podajemy, ku uciesze wszystkich.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024