Cienkie, nieduże grzaneczki z oliwą są podstawą rozmaitych kanapeczek, podawanych na ciepło lub zimno. Znakomicie się przechowują, pod warunkiem, że włożymy je, już ostudzone, do hermetycznego pojemnika.
Kraj pochodzenia: Włochy
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Crostini czyli grzanki - Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Możliwie cienką bagietkę kroimy w kromki centymetrowej grubości. Układamy pojedynczą warstwą na blasze i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy mniej więcej 8 minut, czyli do chwili, aż bułka zarumieni się i będzie chrupka. Trzeba często sprawdzać, żeby nie przegapić właściwej chwili i nie doprowadzić grzanek do zwęglenia. Gotowe grzanec zki studzimy i wkładamy do szczelnego pojemnika. Podajemy na gorąco (podgrzewamy w piekarniku) lub zimno, z rozmaitymi dodatkami.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować Crostini czyli grzanki: można zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna