W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Crostini czyli grzanki

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Przepis podstawowy

Crostini czyli grzanki

Cienkie, nieduże grzaneczki z oliwą są podstawą rozmaitych kanapeczek, podawanych na ciepło lub zimno. Znakomicie się przechowują, pod warunkiem, że włożymy je, już ostudzone, do hermetycznego pojemnika.

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • bagietka
  • oliwa z oliwek

Crostini czyli grzanki - Opis przyrządzania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Możliwie cienką bagietkę kroimy w kromki centymetrowej grubości. Układamy pojedynczą warstwą na blasze i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy mniej więcej 8 minut, czyli do chwili, aż bułka zarumieni się i będzie chrupka. Trzeba często sprawdzać, żeby nie przegapić właściwej chwili i nie doprowadzić grzanek do zwęglenia. Gotowe grzanec zki studzimy i wkładamy do szczelnego pojemnika. Podajemy na gorąco (podgrzewamy w piekarniku) lub zimno, z rozmaitymi dodatkami.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Crostini czyli grzanki: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Crostini czyli grzanki przepisy:

  • Pizza z karczochami
    Kolejna pizza z działu moich ulubionych. Bez pomidorów, dość wytrawna i z moimi ukochanymi karczochami. Dla ułatwienie życia karczochy są z puszki lub słoika - osobiście wolę te konserwowane w solance, niż w oleju, ale co kto woli...
  • Sałatka z kurczaka z awokado i bekonem
    Z pieczonego kurczaka u nas w domu najpierw znikają nóżki i skrzydełka (tu nawet odrobinę poczuwam się do winy). Potem zostają piersi i nie bardzo wiadomo, co z nimi zrobić... Wtedy robię na kolację taką właśnie sałatkę - inspirowaną przepisem samej Nigelli Lawson! - z awokado, smażonym boczkiem (lub bekonem) i taką sałatą, jaką uda się znaleźć w lodówce. Sałatka jest naprawdę smaczna i nawet moje kapryśne Dzieci ją lubią (i zjadają do końca, co jest wszak ważniejsze)!
  • Mule i vongole z sherry
    Klasyczna hiszpańska potrawa dla wielbicieli małży - ta porcja przewidziana jest jako danie główne (z bagietką) dla czterech osób, ale jeśli robimy wieczór tapas, to oczywiście starczy dla wielu więcej. Nie muszę chyba dodawać, że im lepsze sherry użyte do gotowania, tym lepszy wynik końcowy...
  • Pizza z grillowanymi bakłażanami
    Pizza z działu moich ulubionych - bez pomidorów! Ciasto na pizzę zagniatamy poprzedniego dnia wieczorem, niech sobie rośnie i dojrzewa z lodówce. Bakłażany (obrane ze skórki - to moja mania) grillujemy na rowkowanej patelni, jeszcze trochę czerwonej cebuli i rozmarynu i hey presto!
  • Jajka pieczone w miseczkach z szynki
    Zabawne danko na brunch - zamiast smażyć na patelni, pieczemy jajka w piekarniku, wbiwszy je uprzednio w miseczki zrobione z plastrów surowej szynki. Wyglądają naprawdę pięknie i wszystkim smakują - dzieci je uwielbiają! Trzeba tylko dobrze wysmarować foremki oliwą, żeby nie było potem problemów z wyjmowaniem jajek, które zawsze jakoś przeciekną przez szynkę i przykleją się do dna foremek...




Podziel się linkiem:


Komentarze: