Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Crostini-czyli-grzanki

Crostini czyli grzanki

Cienkie, nieduże grzaneczki z oliwą są podstawą rozmaitych kanapeczek, podawanych na ciepło lub zimno. Znakomicie się przechowują, pod warunkiem, że włożymy je, już ostudzone, do hermetycznego pojemnika.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: dowolna

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
bagietka
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Możliwie cienką bagietkę kroimy w kromki centymetrowej grubości. Układamy pojedynczą warstwą na blasze i skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy mniej więcej 8 minut, czyli do chwili, aż bułka zarumieni się i będzie chrupka. Trzeba często sprawdzać, żeby nie przegapić właściwej chwili i nie doprowadzić grzanek do zwęglenia. Gotowe grzanec zki studzimy i wkładamy do szczelnego pojemnika. Podajemy na gorąco (podgrzewamy w piekarniku) lub zimno, z rozmaitymi dodatkami.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024