Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Coq-au-vin-czyli-kura-w-winie
Coq au vin czyli kura w winie
Klasyk nad klasykami, sposób na starą i twardą kurę. Przepis pochodzi z Burgundii, ale taką kurę dusi się, jak Francja długa i szeroka, używając lokalnego wina (zawsze jednak dobrego).
Rodzaj dania: Danie główne mięsne
Kraj pochodzenia: Francja - Burgundia
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
spory kurczak (lub kura)
200 g chudego wędzonego boczku
duża cebula
duża marchewka
ząbek czosnku
2 łyżki masła
olej słonecznikowy
łyżka mąki
butelka dobrego bugunda
listek laurowy
2 gałązki tymianku
łodyżka selera naciowego
kilka łodyżek natki pietruszki
300 g małych pieczarek
200 g małych cebulek
2 kostki bardzo czarnej czekolady
Opis przyrządzania:
Kurczaka myjemy w zimnej wodzie, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kawałki.
Boczek kroimy w kostkę. Cebulę, marchewkę i czosnek obieramy.
Na dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju. Wrzucamy boczek i całą, nie pokrojoną, cebulę. Smażymy, co jakiś czas mieszając i odwracając cebulę, aż wszystko będzie rumiane. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na bok.
Na pozostały na patelni tłuszcz wkładamy kawałki kury i smażymy ze wszystkich stron na mocno rumiano. Solimy i oprószamy mąką. Smażymy jeszcze minutę, mieszając, po czym wlewamy wino. Dodajemy boczek wraz z cebulą, marchewkę i czosnek.
Listek laurowy, tymianek, seler i łodyżki natki myjemy i związujemy białą nitką. Wkładamy do rondla, rondel przykrywamy i dusimy kurę przez 2 i pół godziny.
Pieczarkom odcinamy nóżki, kapelusze obcieramy z paprochów czystą ściereczką.
Cebulki zanurzamy na minutę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i obieramy z łusek.
Na patelni rozgrzewamy resztę masła, dodajemy łyżkę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulki. Smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż się ładnie zarumienią. Kiedy kura będzie już uduszona, dodajemy do sosu pieczarki z cebulkami. Dusimy jeszcze 5 minut, po czym przekładamy kawałki kury na ogrzany półmisek.
Z garnka wyjmujemy bukiecik ziół, dużą cebulę i marchewkę. Do sosu dodajemy czekoladę, mieszamy, żeby się rozpuściła i sprawdzamy, czy sosu nie trzeba doprawić. Tak czy owak, dodajemy sporo świeżo zmielonego pieprzu. Sosem polewamy mięso, rozkładając równomiernie boczek, cebulki i pieczarki.
Podajemy z makaronem lub młodymi ziemniakami.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: mięsna
Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej
Okazja: może być dla gości
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024