Klasyczna owocowa zapiekanka francuska - z czereśni nie usuwamy pestek, gdyż ich migdałowy aromat dodaje smaku. Jeśli jednak boimy się o swoje uzębienie, lepiej pestki wydłubać!
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
Clafoutis - Opis przyrzÄ…dzania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodając szczyptę soli. Dodajemy całe jajka i cukier i mieszamy widelcem. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając - można mikserem. Ciasto powinno być lejące się i gładkie - takie, jak na naleśniki. Odstawiamy ciasto, przykryte ściereczką, na 2 godziny. Okrągłą formę do zapiekania o średnicy około 22 cm smarujemy masłem. Czereśnie starannie myjemy, osuszamy i ewentualnie pozbawiamy pestek, choć tradycyjnie pestki mają w owocach pozostać! Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wsypujemy czereśnie do przygotowanej formy. Jeśli ciasto bardzo zgęstniało, rozrzedzamy je odrobiną mleka lub wody i zalewamy nim owoce. Na wierzchu rozkładamy kawałeczki pozostałego masła. Wstawiamy formę do piekarnika na 40 -45 minut. Clafoutis w piecu urośnie, a po wyjęciu opadnie i tak ma właśnie być. Podajemy na ciepło lub letnio.
Temperatura podawania: ciepła
Główny składnik: słodkie
Kiedy przygotować Clafoutis: trzeba zrobić wcześniej
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: klasyczna
« | GrudzieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |