W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

JesteÅ› w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Clafoutis

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj GazetkÄ™ do Google


Deser

Clafoutis

Clafoutis

Klasyczna owocowa zapiekanka francuska - z czereśni nie usuwamy pestek, gdyż ich migdałowy aromat dodaje smaku. Jeśli jednak boimy się o swoje uzębienie, lepiej pestki wydłubać!

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 150 g mÄ…ki
  • 3 jajka
  • 2 Å‚yżki cukru
  • 200 ml mleka
  • czubata Å‚yżka masÅ‚a
  • 750 g czarnych czereÅ›ni

Clafoutis - Opis przyrzÄ…dzania:

Mąkę przesiewamy do miski, dodając szczyptę soli. Dodajemy całe jajka i cukier i mieszamy widelcem. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając - można mikserem. Ciasto powinno być lejące się i gładkie - takie, jak na naleśniki. Odstawiamy ciasto, przykryte ściereczką, na 2 godziny. Okrągłą formę do zapiekania o średnicy około 22 cm smarujemy masłem. Czereśnie starannie myjemy, osuszamy i ewentualnie pozbawiamy pestek, choć tradycyjnie pestki mają w owocach pozostać! Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wsypujemy czereśnie do przygotowanej formy. Jeśli ciasto bardzo zgęstniało, rozrzedzamy je odrobiną mleka lub wody i zalewamy nim owoce. Na wierzchu rozkładamy kawałeczki pozostałego masła. Wstawiamy formę do piekarnika na 40 -45 minut. Clafoutis w piecu urośnie, a po wyjęciu opadnie i tak ma właśnie być. Podajemy na ciepło lub letnio.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować Clafoutis: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Clafoutis przepisy:

  • Serowe clafoutis z letnich warzyw
    Cukinie i bakłażany zapiekane w lekkim cieście z dodatkiem świetnego normandzkiego sera *!*5007*!*. Znakomite danie dla wegetarian, zwłaszcza jeśli podamy zapiekankę z michą mieszanej sałaty i może jeszcze jakimś warzywnym (!) dodatkiem - na przykład zapiekanymi pomidorami (*!*2262*!*).
  • Clafoutis z renet
    Kanoniczne clafoutis robi się z czarnymi czereśniami (z pestką), ale z innymi owocami też jest dobre. U nas zawsze jabłek jest dużo, więc każdy dobry pomysł się liczy.
  • Borek, burek (peynirli tepsi boregi) czyli tureckie ciasto z serem
    Peynirli tepsi boregi, czyli borek albo burek to doskonałe tureckie ciasto nadziewane białym serem (na słono). Cieniutkie płaty ciasta filo (lub yufka - po turecku) po upieczeniu są złote i kruche, a farsz serowy ma kremową konsystencję. Wspaniałe danie dla wegetarian!
  • Tarta z suszonymi Å›liwkami
    Jeden z moich ulubionych deserów na chłodniejsze dni. Tarta z flanowym kremem i masą suszonych śliwek jest doskonałym ciastem podwieczorkowym - idealna do dobrze zaparzonej herbaty.
  • Flan z suszonymi morelami
    Zapiekany krem z owocami zawsze ma swoich wielbicieli. Póki nie ma świeżych owoców, możemy użyć suszonych - na przykład właśnie moreli. Flan podajemy na ciepło, z owocowym sosem (np. *!*3776*!*).




Podziel siÄ™ linkiem:


Komentarze: