Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Clafoutis

Clafoutis

Klasyczna owocowa zapiekanka francuska - z czereśni nie usuwamy pestek, gdyż ich migdałowy aromat dodaje smaku. Jeśli jednak boimy się o swoje uzębienie, lepiej pestki wydłubać!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
150 g mąki
3 jajka
2 łyżki cukru
200 ml mleka
czubata łyżka masła
750 g czarnych czereśni

Opis przyrządzania:
Mąkę przesiewamy do miski, dodając szczyptę soli. Dodajemy całe jajka i cukier i mieszamy widelcem. Powoli dolewamy mleko, cały czas mieszając - można mikserem. Ciasto powinno być lejące się i gładkie - takie, jak na naleśniki. Odstawiamy ciasto, przykryte ściereczką, na 2 godziny. Okrągłą formę do zapiekania o średnicy około 22 cm smarujemy masłem. Czereśnie starannie myjemy, osuszamy i ewentualnie pozbawiamy pestek, choć tradycyjnie pestki mają w owocach pozostać! Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wsypujemy czereśnie do przygotowanej formy. Jeśli ciasto bardzo zgęstniało, rozrzedzamy je odrobiną mleka lub wody i zalewamy nim owoce. Na wierzchu rozkładamy kawałeczki pozostałego masła. Wstawiamy formę do piekarnika na 40 -45 minut. Clafoutis w piecu urośnie, a po wyjęciu opadnie i tak ma właśnie być. Podajemy na ciepło lub letnio.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024