Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cieply-sos-pomaranczowy-z-rozmarynem
Ciepły sos pomarańczowy z rozmarynem
Elegancki sos do białego mięsa i szparagów. Możemy w nim także maczać listki świeżych karczochów.
Rodzaj dania: Sosy
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 4-6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: średnio trudna
Składniki:
szalotka
2 gałązki świeżego rozmarynu
oliwa z oliwek
200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
200 ml wywaru z cielęciny
łyżeczka beurre manie (masło pół na pół z mąką)
2 surowe żółtka
pieprz cayenne
łyżeczka startej skórki pomarańczowej
Opis przyrządzania:
Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Z rozmarynu obieramy igły i drobno je siekamy. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, wrzucamy szalotkę i połowę rozmarynu i podsmażamy na małym ogniu przez 5-7 minut. Dolewamy sok i wywar, zagotowujemy i gotujemy na sporym ogniu przez 5 minut. Przelewamy przez gęste sitko, wlewamy do czystego rondelka i zagotowujemy. Dodajemy beurre manie, starannie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę, żeby sos trochę zgęstniał. Zdejmujemy z ognia. Żółtka ubijamy trzepaczką, dodając odrobinę sosu, po czym wlewamy do rondelka. Starannie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i cayenne. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i resztę rozmarynu.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: jajka
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: eleganckie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
Podobne przepisy:
PieceOfCake © 2008-2024