W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepły camembert z czosnkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Ciepły camembert z czosnkiem

Bardzo zabawne danko dla małej ilości osób; świetne na przykład do pojadania we dwoje przy oglądaniu filmu na DVD. Przydałoby się jeszcze czerwone wino...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • krążek dobrego camemberta
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • surowe warzywa i świeża bagietka (do podania)

Ciepły camembert z czosnkiem - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ser wyjmujemy z opakowania i zdejmujemy papier lub folię. Ścinamy skórkę z wierzchu, zostawiając ją na spodzie i po bokach. Camembert wkładamy do żaroodpornego naczynia o tej samej wielkości, co krążek sera. Jeśli ser był w drewnianym (wiórowym) pudełeczku, wkładamy go po prostu do tegoż pudełeczka, oczywiście stroną bez skórki do góry. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Posypujemy nim camembert. Ser wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie delikatnie mieszamy płynny już ser, uważając, by nie przebić skórki. Wlewamy wino i trzymamy ser w piekarniku kolejne 10 minut. Podajemy ser ciepły, z różnymi surowymi warzywami i bagietką do maczania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciepły camembert z czosnkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku

Podobne do Ciepły camembert z czosnkiem przepisy:

  • Pieczone gruszki z serem camembert
    Owocowa zapiekanka - doskonała jako lekki lunch lub kolacja.
  • Obatzder
    Tradycyjna monachijska zakąska do piwa. Najbardziej odpowiednim dodatkiem będą niemieckie precle, ale nasze też się nadadzą, jak również świeży razowy chleb.
  • Camembert w cieście francuskim
    Nie jest to danie bardzo eleganckie, bo camembert rozlewa się wewnątrz ciasta francuskiego i trudno go nałożyć na talerze. Z drugiej strony - ten lejący się ser i chrupiące ciasto aż proszą o miłe towarzystwo przy kieliszku dobrego wina...
  • Bakłażan z cytryną, bazylią i kolendrą
    Delikatna warzywna przystawka, znakomita w ciepły letni (a nawet jesienny) wieczór - z kawałkiem bagietki albo tureckiego chlebka...
  • Sałata z grzankami z kozim serem
    Naładowana witaminami i mikroelementami, kolorowa sałata z ciepłymi grzankami z kozim serem, owocami i maślankowym sosem - bardzo smaczna, lekka kolacja lub - w mniejszych porcjach - przystawka przed grillem (wówczas grzanki najlepiej byłoby zrobić na ruszcie).




Podziel się linkiem:


Komentarze:

otyły, 2012-02-04 19:57:37
rewelka,polecam!!!
Moja ocena: 5