W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ciepły camembert z czosnkiem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Małe danie

Ciepły camembert z czosnkiem

Bardzo zabawne danko dla małej ilości osób; świetne na przykład do pojadania we dwoje przy oglądaniu filmu na DVD. Przydałoby się jeszcze czerwone wino...

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • krążek dobrego camemberta
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • surowe warzywa i świeża bagietka (do podania)

Ciepły camembert z czosnkiem - Opis przyrządzania:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ser wyjmujemy z opakowania i zdejmujemy papier lub folię. Ścinamy skórkę z wierzchu, zostawiając ją na spodzie i po bokach. Camembert wkładamy do żaroodpornego naczynia o tej samej wielkości, co krążek sera. Jeśli ser był w drewnianym (wiórowym) pudełeczku, wkładamy go po prostu do tegoż pudełeczka, oczywiście stroną bez skórki do góry. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Posypujemy nim camembert. Ser wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie delikatnie mieszamy płynny już ser, uważając, by nie przebić skórki. Wlewamy wino i trzymamy ser w piekarniku kolejne 10 minut. Podajemy ser ciepły, z różnymi surowymi warzywami i bagietką do maczania.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Ciepły camembert z czosnkiem: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku




Podziel się linkiem:


Komentarze:

otyły, 2012-02-04 19:57:37
rewelka,polecam!!!
Moja ocena: 5