Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cieply-camembert-z-czosnkiem

Ciepły camembert z czosnkiem

Bardzo zabawne danko dla małej ilości osób; świetne na przykład do pojadania we dwoje przy oglądaniu filmu na DVD. Przydałoby się jeszcze czerwone wino...

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2-4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
krążek dobrego camemberta
2 ząbki czosnku
50 ml wytrawnego czerwonego wina
surowe warzywa i świeża bagietka (do podania)

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ser wyjmujemy z opakowania i zdejmujemy papier lub folię. Ścinamy skórkę z wierzchu, zostawiając ją na spodzie i po bokach. Camembert wkładamy do żaroodpornego naczynia o tej samej wielkości, co krążek sera. Jeśli ser był w drewnianym (wiórowym) pudełeczku, wkładamy go po prostu do tegoż pudełeczka, oczywiście stroną bez skórki do góry. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Posypujemy nim camembert. Ser wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie delikatnie mieszamy płynny już ser, uważając, by nie przebić skórki. Wlewamy wino i trzymamy ser w piekarniku kolejne 10 minut. Podajemy ser ciepły, z różnymi surowymi warzywami i bagietką do maczania.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024